Hozzávalók (6 adaghoz):
- 250 g liszt
- 25 g porcukor
- 25 g vaj
- 20 g élesztő
- 3 g só
- 1 db egész tojás
- 110-120 ml tej
- 1 db citrom héja
A vaníliasodóhoz:
- 750 ml tej
- 1 db vaníliarúd belseje
- 6 db tojássárga
- 50 g cukor
- 40 g liszt
- kevés rum
A szóráshoz, kenéshez:
- 110 g darált dió
- 90 g kristálycukor
- olvasztott vaj
Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát. Ezután 30 percig pihentetjük.
Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral.Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül.. Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül. Ha megtelt a forma, a maradék cukros dióval megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük. Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliasodót. A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkeverjük.
Hozzáadunk 100 ml tejet, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük.. A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük. Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is.A megkelt aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.