3 in 1 pogi:


  • 80 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 1+1 ek só (egy a tésztába, egy a káposztára)
  • 2 tojás
  • 1,75 dl tejföl
  • 25 dkg + 1 ek mangalicazsír
  • 8 dkg margarin
  • 1 fej káposzta (kb. 1 kg-os)
  • 30 dkg darált tepertő
A tetejére:
  • 10 dkg trappista sajt, reszelt
  • 5 dkg füstölt sajt, reszelt
  • 2 tojás sárgája 

  1. A káposztát nagylyukú reszelőn lereszeljük, és 1 ek sóval meghintjük, állni hagyjuk kb 20 percig, hogy kiengedje a levét.
  2. A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, és feloldjuk benne az élesztőt, hagyjuk pihenni 15 percet.
  3. A lisztbe belekeverünk 1 ek sót, majd a zsiradékot belerakjuk, és a kezünkkel elmorzsoljuk a liszttel, hogy egyenletes legyen az eloszlása a lisztben.
  4. Amint megvagyunk, közepébe készítünk egy kis mélyedést, beleütjük a tojásokat, és a tejfölt is beleöntjük, és tésztává gyúrjuk. Se nem túl puha, se nem túl kemény tésztát kell kapnunk - pogácsatésztának hívják ezt. (Szükség esetén kis tejjel lazítunk, vagy kis liszttel sűrítünk.) Amikor megvagyunk, a tésztát letakarva hideg helyen kelni hagyjuk 30 percet.
  5. Amíg a tészta kel, a káposztát kinyomkodjuk a levétől, és egy serpenyőben az egy ek zsíron megdinszteljük-megpirítjuk, rendszeres kevergetés közben. Amint kész, félrerakjuk, hagyjuk hűvös helyen, mert melegen nem szabad rákenni a tésztára. 
  6. Amikor a tészta megkelt, kinyújtjuk, 1,5 cm vastagságúra, rákenjük a darált tepertőt, szépen egyenletesen, és összehajtogatjuk. (Harmadát széléről behajtjuk, a másik széléről is a harmadát, majd a kapott hosszúkás alaknak a felső harmadát ráhajtjuk felülről a tésztára, majd végül az alsó harmadát is felhajtjuk. Berakjuk egy tálba, letakarjuk, és hideg helyen pihentetjük ismét 30 percig.
  7. Amikor megkelt, kinyújtjuk a tésztát, ismét 1,5 cm vastagságúra, és most megkenjük a pirított káposztával egyenletesen majd az előző módon összehajtogatjuk, visszarakjuk a tálba, s lefedve hideg helyen 30 percig kelni hagyjuk.
  8. Amikor kész, kinyújtjuk lisztezett táblán a tésztát kb. hüvelykujj vastagságúra, berácsozzuk a tetejét éles késsel, megkenjük a kissé felvert két tojássárgájával, és rászórjuk az összevegyített füstölt-és trappista sajt reszeléket.
  9. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd a tenyérélünk közé fogva gyengén megsöndörgetjük őket, hogy szép magasak maradjanak majd a pogácsák. Ezután kis távolságot tartva a pogácsák között, tepsibe helyezzük őket, és letakarva, ezúttal meleg helyen kelni hagyjuk 20 percig.
  10. Ezalatt előmelegítjük a sütőt, 180°C fokra, (légkeveréses 160°C fok). Amint megkeltek a pogácsák, berakjuk a sütőbe, és 25 percig sütjük őket. Érdemes a 20. perc környékén ellenőrizni, mert a tepertős pogácsák hirtelen meg tudnak égni.
sütési hőfok: 160 °C
sütési mód: hőlégkeveréses