3 in 1 pogi:
- 80 dkg finomliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 tk cukor
- 1+1 ek só (egy a tésztába, egy a káposztára)
- 2 tojás
- 1,75 dl tejföl
- 25 dkg + 1 ek mangalicazsír
- 8 dkg margarin
- 1 fej káposzta (kb. 1 kg-os)
- 30 dkg darált tepertő
A tetejére:
- 10 dkg trappista sajt, reszelt
- 5 dkg füstölt sajt, reszelt
- 2 tojás sárgája
- A káposztát nagylyukú reszelőn lereszeljük, és 1 ek sóval meghintjük, állni hagyjuk kb 20 percig, hogy kiengedje a levét.
- A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, és feloldjuk benne az élesztőt, hagyjuk pihenni 15 percet.
- A lisztbe belekeverünk 1 ek sót, majd a zsiradékot belerakjuk, és a kezünkkel elmorzsoljuk a liszttel, hogy egyenletes legyen az eloszlása a lisztben.
- Amint megvagyunk, közepébe készítünk egy kis mélyedést, beleütjük a tojásokat, és a tejfölt is beleöntjük, és tésztává gyúrjuk. Se nem túl puha, se nem túl kemény tésztát kell kapnunk - pogácsatésztának hívják ezt. (Szükség esetén kis tejjel lazítunk, vagy kis liszttel sűrítünk.) Amikor megvagyunk, a tésztát letakarva hideg helyen kelni hagyjuk 30 percet.
- Amíg a tészta kel, a káposztát kinyomkodjuk a levétől, és egy serpenyőben az egy ek zsíron megdinszteljük-megpirítjuk, rendszeres kevergetés közben. Amint kész, félrerakjuk, hagyjuk hűvös helyen, mert melegen nem szabad rákenni a tésztára.
- Amikor a tészta megkelt, kinyújtjuk, 1,5 cm vastagságúra, rákenjük a darált tepertőt, szépen egyenletesen, és összehajtogatjuk. (Harmadát széléről behajtjuk, a másik széléről is a harmadát, majd a kapott hosszúkás alaknak a felső harmadát ráhajtjuk felülről a tésztára, majd végül az alsó harmadát is felhajtjuk. Berakjuk egy tálba, letakarjuk, és hideg helyen pihentetjük ismét 30 percig.
- Amikor megkelt, kinyújtjuk a tésztát, ismét 1,5 cm vastagságúra, és most megkenjük a pirított káposztával egyenletesen majd az előző módon összehajtogatjuk, visszarakjuk a tálba, s lefedve hideg helyen 30 percig kelni hagyjuk.
- Amikor kész, kinyújtjuk lisztezett táblán a tésztát kb. hüvelykujj vastagságúra, berácsozzuk a tetejét éles késsel, megkenjük a kissé felvert két tojássárgájával, és rászórjuk az összevegyített füstölt-és trappista sajt reszeléket.
- Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd a tenyérélünk közé fogva gyengén megsöndörgetjük őket, hogy szép magasak maradjanak majd a pogácsák. Ezután kis távolságot tartva a pogácsák között, tepsibe helyezzük őket, és letakarva, ezúttal meleg helyen kelni hagyjuk 20 percig.
- Ezalatt előmelegítjük a sütőt, 180°C fokra, (légkeveréses 160°C fok). Amint megkeltek a pogácsák, berakjuk a sütőbe, és 25 percig sütjük őket. Érdemes a 20. perc környékén ellenőrizni, mert a tepertős pogácsák hirtelen meg tudnak égni.
sütési hőfok: 160 °C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési mód: hőlégkeveréses