Tengeri fűszerezés
Nagyon pikáns lehet a rák, ha ezzel a fűszerkeverékkel készítjük el. Ugyan csípős ízvilágú lesz, de mégsem nyomja el a rák-, vagy más tengeri élőlények ízét. Mielőtt grilleznénk, bedörzsölhetjük vele a húsokat, szárnyasokat vagy halakat is.Összetevők: mustár, zellersó (zellermagok és só összeőrölve), piros és fekete bors, babérlevél, szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér, szerecsendió, kardamomum, fahéj, fűszerpaprika.
Sertésült fűszerkeverék
Összetevők: Só, fokhagyma, kömény, paprika, koriander, bors. Sütés előtt dörzsöljük be vele és 10-15 perc eltelte után süssük meg a húst. Vajban sütés után, kellemes pecsenye levet készíthetünk.
Provance-i fűszerkeverék
Dél-Franciaország legjellegzetesebb ételízesítője a provance-i fűszerkeverék. Ugyan a régió jellegzetes fűszereit használják fel, ugyanolyan jó szolgálatot tehet olasz ételek elkészítésénél is. A keverék a világ minden táján beszerezhető. Kitűnően használható húsokhoz, szárnyasokhoz és zöldségekhez.
Összetevők: bazsalikom, köménymag, levendula, majoránna, rozmaring, zsálya, borsfű és kakukkfű.
Fokhagymakrém
Hozzávalók:
- 1 nagy fej fokhagyma,
- 1 dl olajat,
- 1 tojássárgát,
- 2 főtt krumplit,
- paradicsom,
- petrezselyemzöld,
- citrom,
- só.
Elkészítés: A nagy fej fokhagymát megpucoljuk, majd kevés olívával és sóval turmixold le, amíg finom krémes állagú lesz. (a só azért kell, hogy ne bebarnuljon túlzottan) A krémbe paradicsomot, petrezselyemzöldet, esetleg citromlét teszünk. Kiskanállal remekül adagolható, lángos kenegetéshez pl. vízzel kell hígítani.
Ötfűszer-por
A kínai fűszerkeverék házi verziója: fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, édeskömény, édesgyökér, szecsuani vagy fekete bors, gyömbér.
Barbacue
- 1 evőkanál barna cukor,
- 1 evőkanál durva szemcséjű só,
- 1 evőkanál őrölt fekete bors,
- 1 kávéskanál cayenne-i bors,
- 1 kávéskanál édes vagy erős pirospaprika,
- 2 kávéskanál fokhagymapor,
- 2 kávéskanál vöröshagymapor.
Egy nagyobb tálba öntjük, és jól összekeverjük az összes hozzávalót. Majd jól záródó üvegbe tesszük felhasználásig. A maradék, hőtől, fénytől védve fél évig is eláll. Nagy előnye, hogy marha-, sertés vagy szárnyas húsokhoz egyaránt jól illik
Chilis fűszerkeverék
Összetevők: Cayenni bors, szegfűbors, szárított chili paprika, oregánó, fokhagyma.
Olasz ízek
Az olasz konyha titka, elsősorban a különleges, főleg zöld fűszereket felhasználó ízesítés, amit minimális sóval egészítenek csak ki: kapri, babér, bors, olajbogyó, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, zsálya, oregano (szurokfű).
Olasz fűszerkeverék Ha nincsen otthon előre bekevert olasz fűszerkeverék, könnyedén elkészítheted magad is. A keverékből készíthetsz szószokat és pácokat is, ha adsz hozzá egy kis fokhagymát és hagymát. Összetevők: oregánó, bazsalikom, kakukkfű, majoránna, zsálya, borsfű, rozmaring.