Diós és mákos bejgli:


Tészta:
  • 500 g liszt
  • 200 g olvasztott vaj
  • 50 g porcukor
  • 10 g élesztő
  • 150 ml tej
  • 1 tojássárga
  • 10g só
  • 10 g vaníliás cukor
  • fél citrom héja
  • 1 egész tojás és 2 tojássárga a kenéshez
Forrázott töltelék:
  • 500 g dió vagy mák (vagy fele-fele)
  • 1 citrom héja (a dióhoz)
  • fahéj (a mákhoz)
  • 1 narancshéja + pici szegfűszeg (a mákhoz)
  • 260 g cukor
  • 20 g vaníliás cukor
  • 300 ml tej

  1. A hideg tej egyik felében elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a másikban a vajat, a tojássárgáját, a sót és a citromhéjat.
  2. Összegyúrunk mindent a liszttel, gyors mozdulatokkal. Száraz, hűvös helyen pihentetjük a tésztát 15 percig.
  3. Ezalatt összeállítjuk a tölteléket: felrorraljuk a  cukrot a tejjel
  4. A diót, a mákot összekeverjük az ízesítőkkel, majd leforrázom a cukorsziruppal. De nem biztos, hogy  felveszi az összes szirupot. ha kevés a szirup, és nem áll össze a töltelék, tehetünk hozzá még egy kis tejet(forralt)
  5. Kihűtjük a tölteléket.
  6. A tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, és lemérjük hány gramm, mert ugyanennyi súlyú töltelék kell majd hozzá.
  7. Kinyújtjuk a tésztát kb 4-5 mm vékonyra. Próbáljuk meg sarkosra, mert akkor lesz szép a kész bejgli.
  8. A tölteléket vagy egyenletesen rálapogatjuk a tésztára, vagy 2 zacskó közt kinyújtjuk, és úgy tesszük a tésztára.
  9. A 2 rövidebb oldalán ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, majd feltekerjük, és kicsit meghengergetjük, hogy szép egyenletes legyen, majd egy picit meglapogatjuk.
  10. Tepsibe tesszük, megkenjük a 2 sárgája és 1 egész tojás keverékével, és megvárjuk, amíg teljesen megszárad. Majd megkenjük ismét, és ismét megvárjuk, míg megszárad.
  11. Egy villával 4-szer, 5-ször megszurkáljuk, és mehet a sütőbe.
  12. Ha kicsit szétnyílik, vagy eldeformálódik, még forrón 2 vágódeszka segítségével segíthetünk rajtuk.