Diós és mákos bejgli:
Tészta:
- 500 g liszt
- 200 g olvasztott vaj
- 50 g porcukor
- 10 g élesztő
- 150 ml tej
- 1 tojássárga
- 10g só
- 10 g vaníliás cukor
- fél citrom héja
- 1 egész tojás és 2 tojássárga a kenéshez
Forrázott töltelék:
- 500 g dió vagy mák (vagy fele-fele)
- 1 citrom héja (a dióhoz)
- fahéj (a mákhoz)
- 1 narancshéja + pici szegfűszeg (a mákhoz)
- 260 g cukor
- 20 g vaníliás cukor
- 300 ml tej
- A hideg tej egyik felében elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a másikban a vajat, a tojássárgáját, a sót és a citromhéjat.
- Összegyúrunk mindent a liszttel, gyors mozdulatokkal. Száraz, hűvös helyen pihentetjük a tésztát 15 percig.
- Ezalatt összeállítjuk a tölteléket: felrorraljuk a cukrot a tejjel
- A diót, a mákot összekeverjük az ízesítőkkel, majd leforrázom a cukorsziruppal. De nem biztos, hogy felveszi az összes szirupot. ha kevés a szirup, és nem áll össze a töltelék, tehetünk hozzá még egy kis tejet(forralt)
- Kihűtjük a tölteléket.
- A tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, és lemérjük hány gramm, mert ugyanennyi súlyú töltelék kell majd hozzá.
- Kinyújtjuk a tésztát kb 4-5 mm vékonyra. Próbáljuk meg sarkosra, mert akkor lesz szép a kész bejgli.
- A tölteléket vagy egyenletesen rálapogatjuk a tésztára, vagy 2 zacskó közt kinyújtjuk, és úgy tesszük a tésztára.
- A 2 rövidebb oldalán ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, majd feltekerjük, és kicsit meghengergetjük, hogy szép egyenletes legyen, majd egy picit meglapogatjuk.
- Tepsibe tesszük, megkenjük a 2 sárgája és 1 egész tojás keverékével, és megvárjuk, amíg teljesen megszárad. Majd megkenjük ismét, és ismét megvárjuk, míg megszárad.
- Egy villával 4-szer, 5-ször megszurkáljuk, és mehet a sütőbe.
- Ha kicsit szétnyílik, vagy eldeformálódik, még forrón 2 vágódeszka segítségével segíthetünk rajtuk.