Tipikus francia étel mely a XVI.sz. ból származik.Előre elkészíthető, melegen és hidegen is fogyasztható, kiválóan melegíthető és könnyen csomagolható...
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 kk só
Töltelékhez:
- 20 dkg füstölt szalonna
- 20 dkg parmezan sajt (eredetileg gruyére sajt)
- 2,5 dl tejszín (zsíros)
- 1 ek olaj
- 1 dl tej
- 4 tojás
- só ,bors
A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk,hozzáadjuk a tojást és a sót összedolgozzuk és hengert formázunk belőle.Hűtőben 30 percet pihentetjük.
Eközben elkészítjük a tölteléket.A sajtot lereszeljük a szalonnát felkockázzuk. Serpenyőbe olajat forrósítunk megsütjük a szalonnát és egy papírtörlőn hűlni hagyjuk.A tojásokat habosra keverjük hozzáadjuk a tejszínt ,tejet sót borsot végül a bacont.
A tésztánkat kinyújtjuk és piteformába helyezzük , a széleknél a felesleget eltávolítjuk.Sütőpapírt helyezünk rá és megszórjuk szárazbabbal(Lehet tisztított mandulával is így kihasználva a sütő melegét egy kis csemege készítésére :) )
180 fokos sütőbe 15 percig sütjük majd levesszük a nehezéket és tojással megkenve további 5 percre visszarakjuk.
A torta aljára töltjük a sajt és a szalonnánk felét majd ráöntjük a tejszínes masszát végül a sajt és bacon másik felét.
180 fokon fél órát sütjük.
Jó étvágyat!